Naar aanleiding van de recente richtlijnen met betrekking tot het coronavirus stopt Lost & Found haar activiteiten tot nader bericht. In de tussentijd heten wij u welkom in het Lost & Found archief.

Sinds 1997 heeft Lost & Found meer dan 200 avonden voor verdwaalde beelden en geluiden samengesteld. Kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en muzikanten laten werk in ontwikkeling zien, experimenteren of tonen werk dat (nog) niet in hun oeuvre past. Een specifiek en uniek podium voor divers en hybride werk dat in een museaal circuit geen plaats heeft.

Rens van der Knoop

Dichter, schrijver website

  1. op een aangename manier misbruikt

    Er is geloof ik iets als de gefragmenteerde ervaring die veel gebruikt wordt in de kunst: twee of meer facetten worden tegen elkaar afgezet zodat er tussen hen in een nieuw inzicht kan ontstaan. En vaak is de subtiliteit waarmee dit gebeurt een van de criteria aan de hand waarvan de kwaliteit van zo'n kunstwerk wordt beoordeeld. De kunstenaar moet het, vindt men, suggereren en niet ronduit zeggen. Het belang van de toeschouwer, zijn zelfstandigheid, moet in acht genomen worden, want de toeschouwer is kwetsbaar, de toeschouwer is intelligent.

    Het is een ongemakkelijke verhouding, een breekbaar verband tussen consument, producent en curator. De ruimtes, galeries en podia waarin ik mag bezichtigen worden er steriel van, en dan, opdringerig in hun kaalheid.

    De charme van deze avond, van het nonchalante, het onaffe en het ongepolijste is dat het idee zijn onfeilbaarheid verliest en deel wordt van de schiftende veelzijdigheid van maker en toeschouwer: het idee als geleefd, gedeeld en, zodoende, onvolledig ding.

    Written for L&F Paradiso (08–01–2016)