Sinds 1997 heeft Lost & Found meer dan 200 avonden voor verdwaalde beelden en geluiden samengesteld. Kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en muzikanten laten werk in ontwikkeling zien, experimenteren of tonen werk dat (nog) niet in hun oeuvre past. Een specifiek en uniek podium voor divers en hybride werk dat in een museaal circuit geen plaats heeft.

Lost & Found

Sea Palace

01–07–2016

Redactie
Jan Hoek
Alma Mathijsen
Julia van Mourik

Ontwerp
Psyberbully

Sponsors
Mondriaan Fonds

Volgende L&F
2 september Muziekgebouw met Geo Wyet

Stuur ons je bijdrage! found@lost.nl

Lost & Found in restaurant Sea Palace in 91 getallen

Pavèl van Houten

Bij de aankondiging bedankt Julia van Mourik 3 keer 1 persoon, en laat tussendoor 6 stiltes vallen. Binnen 20 seconden zet iedereen zijn telefoon uit, terwijl Julia 3 keer relatief wild met haar armen beweegt. 7 kunstenaars zullen deze avond het podium beklimmen.
Aan 2 personen in de zaal wordt gevraagd uit te leggen wat Lost & Found is: 50% vindt dat het ‘floating evenings’ zijn. De overige 50% vindt het ‘artists showing what they are working on’. Als medecurator Jan Hoek vraagt of iedereen hem kan verstaan, reageren 24 personen.  96% zegt ‘ja’. 4% zegt ‘nee’. Hij kondigt daarna de 1ste artiest aan. 

Nummer 39 is een gerecht op de menukaart van een Chinees restaurant, en de titel van het videowerk van Benjamin Li. 2 keer 2 minuten worden vertoond. We zien dat via de handen van zijn ouders, 132 diner-onderdelen, van het ene naar het andere bord, worden overgeplaatst

lees verder

1.500 flyers zijn over de vloer verspreid met verhalen van Alma Mathijsen en foto’s van Jan Hoek. De 3 verhalen over Somalische nep-piraten in Kenia worden voorgelezen door Alma, waarin ze onder andere de volgende getallen laat vallen:
1 girl to love
2 guns
10 ship hijacks
100,000 per deal
25 for the boys
Er wordt 3 keer tijdens deze presentatie geklapt, respectievelijk 10x, 4x en 16x. Na het optreden waren er 108 vegen met een bezem nodig om de flyers van de vloer te krijgen. 

Iedereen moet 1 oog sluiten bij de video over een piraat die op de Amsterdamse grachten dobbert. 2 schermen tonen het werk en 4 boxen produceren het geluid. 7 keer wordt er hardop gelachen, waarna er 13 keer achter elkaar wordt geklapt.

Op de 848 tegels die de vloer vormen, wagen 3 personen een voorzichtig dansje tijdens de pauze.

In het videowerk van Astrit Ismaili treden 14 bejaarden op. Ze dansen in een lege ruimte met maar 1 nooduitgang. Astrit heeft 1 wapperende vlecht, op het moment dat hij het Sea Palace op een scootmobile binnenrijdt. 10 zaken is hij verloren, achtereenvolgens: telefoon, tas, glas, huis, thee, weg, genot, vrolijkheid, speelsheid en nogmaals vrolijkheid. Zijn handen beweegt hij 5 maal ritmisch bij zijn dans, er lachen 2 personen significant meer dan de andere personen in het publiek. Aan het einde van de performance wordt er tenminste 29 keer achter elkaar in de handen geklapt.

Gehuld in de ontwerpen van Iris de Jong lopen 2 modellen naar binnen. 50% van de modellen draagt een kledingstuk van 12 in elkaar geschoven cirkels. De overige 50% van de modellen draagt 1 stuks kleding van 1,5 cirkels. Het derde en vierde model bevinden zich buiten op de kade. Maar liefst 7 van de 30 lampen op de balkonbalustrade doen het niet. Er heerst verwarring in het publiek. Tenminste 2 personen verwarren de kledingstukken van Iris met 1 wapperende parasol en 1 windmolen op het dak van Nemo. Er zijn 0 vragen uit het publiek.

Performer Angelo Custodio heeft 1 oorspronkelijk been. Op de plek waar het andere zat, heeft hij 1 puntige stalen spijl, waarmee hij loopt, bedreigt en muziek maakt. 257 getallen neem ik waar uit de getallenreeksen die Angelo voordraagt tijdens zijn performance. Ze verwijzen naar de concentratiekampen voor gehandicapte mensen. De getallen 2, 7 en 9 komen significant vaak voor. 1, 3 en 8 zijn gangbaar. De 4 en 5 zijn onvindbaar in zijn reeks. De 6 is schaars. Er wordt 33x in de handen geklapt aan het einde van de performance, het langste applaus van de avond.

In de internationale karaokeset van Esther Meijer worden 4 nummers in 4 verschillende talen gezongen. Door 2 Servische zangers, die 8 rondjes rond de pilaren draaien, wordt 26 keer ‘ya bitta llubia’ herhaald. Wanneer 1 zanger in het Frans begint te zingen, zingen er 7 mensen uit het publiek mee, omarmen 3 stelletjes elkaar en deinen 2 personen mee op de muziek. Wanneer de Moldavische zomerhit uit 2004 ‘Nu ma, nu ma iei, nu ma, nu ma, nu ma iei’, wordt gedraaid, gaan er 53 handen de lucht in, zingen 38 personen mee, en doet 1 persoon een spontane balletdans. 

Tijdens de nazit drink ik 3 biertjes, die ik betaal met 4 Duitse euromunten en 2 Franse. Ik spreek met 13 personen. 3 mensen vragen wat ik doe en wat ik tel, 1 persoon haalt zijn schouders op. Er zijn 5 personen aanwezig waar ik seks mee zou kunnen hebben. Er zit 1 insect platgedrukt tussen mijn aantekeningen. 4 personen gapen. Ik ga 2 keer plassen. 

sluit