In line with national policy relating to the corona virus, Lost & Found stops its activities until further notice. Please be welcome to the Lost & Found archive. Since 1997, over 200 sessions of stray images and sound have been organised. Artists, writers, scientists and musicians present work in progress, experiment or present work that doesn't fit into their oeuvre (yet). A specific and unique stage for diverse and hybrid works which don't fit comfortably into galleries or museums.

Lost & Found

De Kompaszaal

05–11–2004

designer
Peter Moeller

editorial team
Julia van Mourik
Nathalie Bruys
Falke Pisano

Sponsors
Kunstwerk Loods 6
City of Amsterdam

Volksvermaak & kunst

VPRO stagiaire

De combinatie klinkt vreemd, maar hij bestaat. Lost & Found organiseert al vijf jaar lang avonden die deze beide elementen bevat. Video's, korte en lange film, dia's en cd-roms van (beginnende) kunstenaars worden vertoond aan een juichend, klappend en kritisch publiek.
De Lost & Found avonden worden samengesteld uit werk van hededaagse kunstenaars dat eigenlijk nergens echt op zijn plek is, afgewisseld met interessante dingen van vrienden. Zo staat een diaverzameling van een stewardess naast Arnoud Hollemans' montage van een Franse pornotape in 'Museum', waarbij hij alle sexscènes wegliet en er hilarische lusteloze gesprekken vol dubbelzinnige opmerkingen overbleven. Kortom, een samenraapsel van vreemde eenden in de bijt dat bijzonder goed lijkt te werken. Gewoonlijk vinden de avonden plaats in het Theatrum Anatomicum in de Waag, maar onlangs hield Lost & Found een Drive-inside. Volksvermaak ten top.

read more

Een belangrijk element van de avonden is het improviserende karakter. Slechts een paar dagen voor de Lost & Found avond gaan er uitnodigingen de deur uit en de inhoud van de avond wordt geheim gehouden. Op de bewuste avond staat er steevast een grote enthousiaste groep mensen te wachten voor de deur. Helaas kan lang niet iedereen naar binnen en is de avond soms al vijf minuten na opening van de deuren uitverkocht. De gelukkigen die naar binnen mogen vormen die avond het kritische publiek dat met grappen en scherpe opmerkingen reageert op het vertoonde werk. Het werk heeft de zware taak zich in de rokerige ruimte staande te houden onder de muziek, het bier en de reacties van het publiek. Het succes van de avond is dan ook grotendeels afhankelijk van de interactie tussen het publiek en het vertoonde werk. Verder is er tijdens de avond altijd ruimte voor meegebracht werk en als een telefoongesprek naar een kunsteraar in Amerika niet lukt, leest de presentator simpelweg haar filosofische stellingname voor, en wordt daarmee zonder het zelf door te hebben een stand-up comedian.

De avonden doen dan ook sterk denken aan de goede oude tijd dat je je samen met de familie op de bank nestelde om naar je favoriete programma te kijken.
Lost & Found is een avond voor 'verdwaalde beelden en geluiden'. Het programma wordt amengesteld uit ingezonden en geselecteerde bijdragen door Nathalie Bruys, Julia van Mourik en Falke Pisano. Iedereen die iets zou willen laten zien, wordt uitgenodigd zijn werk te sturen naar: Lost & Found, Prinsengracht 397, 1016 HL Amsterdam. Of naar: found@lost.nl.Tel.6392787. Voor elke avond wordt een ontwerper of kunstenaar gevraagd een uitnodiging en een leader te maken. Alle uitnodigingen van Lost & Found zijn tot 7 november te zien in Stedelijk Museum CS in Amsterdam.

De avonden zijn vaak snel uitverkocht dus zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Published at VPRO Nachtpodium 20 September 2004

close