In line with national policy relating to the corona virus, Lost & Found stops its activities until further notice. Please be welcome to the Lost & Found archive.

Since 1997, over 200 sessions of stray images and sound have been organised. Artists, writers, scientists and musicians present work in progress, experiment or present work that doesn't fit into their oeuvre (yet). A specific and unique stage for diverse and hybrid works which don't fit comfortably into galleries or museums.

Nina Polak

writer (NL), website

 1. Een zweem van illusterheid

  Het is de eerste koude avond van de herfst, de wind giert hysterisch over de Nieuwmarkt. In de toren van de Waag zit de crew van Lost & Found aan een lange tafel waarop de volledige menukaart van Thaise snackbar Bird staat uitgestald. Ik ken haast niemand, maar het is familieachtig; aan het ene hoofd zit de tevreden glimlachende fotograaf en gastredacteur Jan Hoek, aan het andere hoofd zit Julia, de baas. Ze wijst het zooitje op de huisregels. 'Let op: binnen mag niet gerookt en gefrituurd worden.'  

  Logisch. Het Theatrum Anatomicum, in de nok van de toren, lijkt me licht ontvlambaar, alles in het ronde vertrek is van hout. Op deze plek bestudeerde het zeventiende-eeuwse gilde van chirugijnen de menselijke anatomie, met behulp van stoffelijke overschotten van criminelen. Dooie boeven.

  Vanavond is de vloer voor de levenden. Documentairemaakster Sunny Bergman is zonder pardon van het programma geschrapt om plaats te maken voor haar dertienjarige zoon – een markant, stads ventje met een vlecht, die met twee vriendjes een webwinkel heeft geopend voor spullen die je niet nodig hebt. Sunny komt natuurlijk wel kijken. Voor aanvang verbazen de drie jongens zich over het aanbod van de geïmproviseerde snackbar in de hoek van het Theatrum: 'Waarom hebben ze alleen leverworst en augurken?'
  'Het zijn kunstenaars,' antwoordt Sunny. 'Die verheerlijken graag het volkse.' 

  Written for L&F Theatrum Anatomicum (07–11–2014)