Naar aanleiding van de recente richtlijnen met betrekking tot het coronavirus stopt Lost & Found haar activiteiten tot nader bericht. In de tussentijd heten wij u welkom in het Lost & Found archief.

Sinds 1997 heeft Lost & Found meer dan 200 avonden voor verdwaalde beelden en geluiden samengesteld. Kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en muzikanten laten werk in ontwikkeling zien, experimenteren of tonen werk dat (nog) niet in hun oeuvre past. Een specifiek en uniek podium voor divers en hybride werk dat in een museaal circuit geen plaats heeft.

Lotte Lentes

schrijver, programmamaker, website

  1. Alternatieve superhelden

    ‘Kijk eens naar boven,’ zegt Lost en Found organisator Julia van Mourik. We heffen collectief onze hoofden op, zien boven ons een achthoekige tribune en daarboven weer een koepel met ramen waarachter het sneeuwt. Dat laatste kunnen we niet per se zien vanaf hier, maar bij binnenkomst hebben we onze jassen breed uitgehangen over stoelen, trapleuningen en verwarmingsbuizen om ze te laten drogen. De sneeuwvlokjes die in onze wenkbrauwen terecht waren gekomen smelten tot traantjes die we van onze wangen vegen.

    We zijn in het Theatrum Anatomicum, de eerste plek in Nederland waar stoffelijke overschotten werden opengesneden om de anatomie van de mens te bestuderen. Alleen criminelen kwamen daarvoor in aanmerking, aangezien die sowieso hun entreebewijs voor de hemel hadden verspeeld. De gewone mens voor wie de eindbestemming hemel of hel nog besloten moest worden, kon voor een zacht prijsje toekijken vanaf de tribune. 

    Written for L&F theatrum anatomicum (10–02–2017)