Naar aanleiding van de recente richtlijnen met betrekking tot het coronavirus stopt Lost & Found haar activiteiten tot nader bericht. In de tussentijd heten wij u welkom in het Lost & Found archief.

Sinds 1997 heeft Lost & Found meer dan 200 avonden voor verdwaalde beelden en geluiden samengesteld. Kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en muzikanten laten werk in ontwikkeling zien, experimenteren of tonen werk dat (nog) niet in hun oeuvre past. Een specifiek en uniek podium voor divers en hybride werk dat in een museaal circuit geen plaats heeft.

Heba Farid

architect, fotograaf (EG), website

 1. The Na'ima al-Misriyya Project

  Toen Heba zes of zeven was overleed haar overgrootmoeder, de zangeres Na'ima al-Misriyya. Ze heeft slechts een paar herinneringen aan haar en erfde haar slaapkamer meubilair. Toen haar tante overleed in 2000 dook Heba in de familie archieven en kwam er achter dat haar overgrootmoeder, verguisd door haar familie en in middels in vergetelheid geraakt bij het grote publiek, een beroemde zangeres was. Ze begon haar carriere in Cairo in 1911 en behoorde tot de eerste groep muzikanten die als kunstenaars werd gezien. Heba begon opnames en knipsels uit archieven te verzamelen en startte het Na'ima al-Misriyya Project, dat het levensverhaal van haar overgrootmoeder reconstrueert en tegelijkertijd een blik werpt op de fonograaf periode van de orientaalse muziek en het leven van kunstenaars en vrouwen in Egypte van 1910 tot 1940.
  Heba laat ons de gevonden foto's zien. We zien prive foto's, portretten in de studio gemaakt, die gebruikt worden als publiciteitsmateriaal. En we zien vrouwen en kunstenaars die een moderner leven leiden dan vrouwen in het huidige Egypte. Daarnaast verzamelde ze een aantal tijdschriften covers uit 1920 vol grapjes met schaars geklede dames. Naima blijkt de eerste vertolker van vele bekende Egyptische liedjes te zijn. Als we naar een 78rpm opname uit 1924 luisteren gaat er een golf van herkenning door het publiek.

  2006, powerpoint presentation, 20 min

   

   

  Shown at L&F Cairo (03–12–2006)